Vildt følsomt instrument klar til at observere universet – University of Copenhagen

Forward this page to a friend Resize Print Bookmark and Share

Dark Cosmology Centre > DARK News > 2009 > Vildt følsomt instrume...

26 May 2009

Vildt følsomt instrument klar til at observere universet

X-shooter hedder det nye instrument, der nu er blevet installeret på de europæiske kæmpeteleskoper, VLT i Chile. Danske forskere fra Niels Bohr Institutet har udviklet og bygget en stor del af instrumentet, der overgår alle hidtidige instrumenter i sin ydeevne ved at kunne registrere hele lysspektret af et objekt i universet i meget høj opløsning og i et eneste billede.

X-shooteren er nu installeret på de europæiske
kæmpeteleskoper, Very Large Telescope, VLT i Chile.

Det er seks års arbejde, der nu er fuldendt for astronom Per Kjærgaard Rasmussen, Niels Bohr Institutet, der har ledet udviklingen og konstruktionen af den danske del af instrumentet, som også har bidrag fra Italien, Holland, Frankrig og ESO.

Instrumentet overgår alle hidtidige instrumenter af sin art i verden. For bare ti år siden kunne man kun registrere under én procent af lyset fra en supernova (eksploderende stjerne) i en fjern galakse. Med de nuværende instrumenter kan man se op til 20 procent af lyset, men med det nye instrument, hvor man har gjort det yderste for at optimere alle de optiske dele, vil man kunne observere 40-45 procent af lyset.

Eksploderende stjerner og sorte huller
”Det er simpelthen vildt, så følsom X–shooteren er, og det vil give os mulighed for at få detaljerede billeder af stjernedannelsens historie for universet”, fortæller professor Jens Hjorth, der leder Dark Cosmology Centre, som skal bruge X-shooteren i flere store forskningsprojekter.

Instrumentet tager et fuldt spektrum af lys lige fra det
ultraviolette (300 nm) over det synlige lysfelt til det
nær-infrarøde (2400 nm) lys i ét billede.

Han fortæller, at instrumentet er helt unikt, fordi det tager et fuldt spektrum af lys lige fra det ultraviolette (300 nm) over det synlige lysfelt til det nær-infrarøde (2400 nm) lys i ét billede, og det er meget vigtigt, når man skal observere gammaglimt, som er voldsomme udbrud af stråling, der kan opstå i forbindelse med en supernova-eksplosion.

Astronomerne har brug for at observere hele lysspektret for at analysere fænomenet, men i dag kan man kun observere én del af spektret ad gangen, og der kan gå ½-1 time fra én måling til den næste, og så kan situationen have ændret sig fuldstændigt.

Med det nye instrument kan astronomerne observere hele lysspektret fra
gammaglimt i det fjerne univers.

”Det, at det nye instrument kan måle hele spektret på én gang og en i meget høj opløsning betyder, at vi kan få et komplet billede af selv meget svage objekter som f.eks. fjerne galakser i det meget tidlige univers og måske få svar på, hvornår de allerførste stjerner blev dannet, og hvad det er for nogle mekanismer, der får en stjerne til at eksplodere. Det tidlige univers så helt anderledes ud end det gør nu, og vi vil kunne studere egenskaberne af sorte huller og kæmpe gasskyer”, siger Jens Hjorth, der beskriver universet som en stor zoologisk have, der venter på at blive udforsket.

ESOs pressemeddelelse: