DR's Rosenkjærpris awarded to Anja C. Andersen – University of Copenhagen

Dark Cosmology Centre > Public Outreach > Press releases > DR's Rosenkjærpris awa...

27 November 2006

DR's Rosenkjærpris awarded to Anja C. Andersen

Astrofysiker og forsker Anja C. Andersen får den ærefulde pris for sit arbejde med at formidle viden om stjernerne på alternative og fascinerende måder. DRs lyttere får glæde af prisen i form af radioforedrag, der sendes på P1 i 2007.

På fredag den 1. december modtager astrofysiker og forsker Anja C. Andersen den ærefulde Rosenkjærpris. Prisen bliver overrakt af DRs radiodirektør Leif Lønsmann, og den er opkaldt efter magister Jens Rosenkjær (1883-1976), som var foredragschef i DR. Rosenkjærprisen bliver givet en fremtrædende videnskabsmand eller kulturpersonlighed, der har formidlet et vanskeligt emne på dansk.

Anja C. Andersen er ansat på centret for Dark Cosmology på Niels Bohr Institutet i København - som den eneste fastansatte kvinde. Det var i sin tid en smittende og begejstret lærer i folkeskolen, der var skyld i, at Anja C. Andersen gik stjernevejen. Nysgerrighed, stædighed og fascination er drivkraften både i Anjas forskning og livet i almindelighed. Hendes tidlige forskning omfatter epokegørende kemiske studier af interstellart materiale i meteoritter. Og kemien er fortsat et centralt værktøj, selv om objekterne for Anja C. Andersens forskning i dag befinder sig noget længere væk.

Støv i universet
I dag får hun centrale dele af sine data fra Spitzer-teleskobet, der befinder sig i kredsløb om jorden. Objektet for forskningen er forholdet mellem døende kæmpestjerner og deres afskudte materiale, med andre ord støv i universet. I dag gør Anja C. Andersen selv en stor indsats for at sprede begejstringen over stjernevejen. Blandt andet får de danske folkeskoler besøg af den fremragende formidler, når hun sammen med skuespilleren Inge Duelund Nielsen holder fortælleforedrag for børn i alderen fra 8–12 år om det fantastiske himmelrum.

Forpligtet til foredrag
DRs Rosenkjærpris er på 25.000 kroner, og prismodtageren forpligter sig til at holde fem-seks radioforedrag om et vægtigt videnskabeligt eller kulturelt emne. Rosenkjærprisen blev uddelt første gang i 1963 og bliver i år overrakt for 39. gang. Blandt de tidligere prismodtagere kan nævnes Johannes Sløk (1967), Ove Nathan (1974), Justus Hartnack (1983), Hans Edvard Nørregård-Nielsen (1990), Karsten Fledelius (1999), Per Stig Møller (2001) og Søren Mørch (2003). Sidste år gik prisen til hjerneforskeren Peter Lund Madsen. Adskillige af DRs Rosenkjærforedrag er senere blevet udgivet i bogform.

Anja C. Andersen har allerede tidligere fået flere hædersbevisninger. Rosenkjærprisen følger lige i hælene på blandt andet den danske fysikpris Kirstine Meyer-prisen, danske Junior Chambers pris for at være en ’Outstanding Young Person’, EU’s Descartes-pris i forskningskommunikation og Danmarks kommunikationspris fra Forskningsministeriet.

Prisen bliver overrakt af DRs radiodirektør Leif Lønsmann fredag den 1. december klokken 14.00 i DR Byen. Læs mere om Rosenkjærprisen, se de tidligere modtagere og hør tidligere foredrag på www.dr.dk/rosenkjaer.